euportal twitter euportal facebook

Latvija uvedla evro

S 1. 1. 2014 je Latvija kot 18 država EU prevzela evro, ki bo v prihodnjih dveh tednih dvojnega kroženja denarja postopoma nadomestil latvijski Lats. En evro je sicer vreden 0,70284 LVL.

Kot povsod doslej, so tudi v Latviji zaskrbljeni glede dviga cen zaradi uvedbe nove valute, ki pa ima le posreden vpliv. Trgovci namreč cene zelo radi “zaokrožijo navzgor”.  Kar 82 odstotkov Latvijcev je izrazilo takšno bojazen. Latvijska vlada pa vidi v uvedbi evra predvsem pozitivne učinke, saj naj bi s tem postali bolj atraktivni za tuje vlagatelje in okrepili izvoz. Optimizem vlade sicer ni najbolj prepričal Latvijcev, saj po decembrskem merjenju javnega mnenja, kar polovica vprašanih nasprotuje zamenjavi valute.

Dvig cen naj bi sicer preprečili s dvojim označevanjem cen na izdelkih, kar so morali prodajalci storiti že od 1. oktobra 2013 dalje in bodo morali nadaljevati vsaj do 30. junija 2014. Novost pa je tudi uvedba kampanje »Pošteni uvajalec evra«, po kateri lahko organizacija za varstvo potrošnikov kaznuje podjetja, ki ne sledijo memorandumu za poštenega uvajalca evra, ali objavi ime podjetja na javno dostopni »črni listi«. Do oktobra 2013 se je kampanji pridružilo okoli 1,100 podjetij, vključno s vsemi petimi največjimi prodajalci v državi. Vendar pa je to še vedno pod, sicer nizkim ciljem, 70. odstotkov vseh trgovcev na drobno.

Predsednik Komisije Barroso je ob tem dejal, da je to »velik dogodek, ne samo za Latvijo ampak za celotno Evro-območje. Vstop Latvije v Evro-območje pa je tudi močan signal za druge države, ki prestajajo težko obdobje ekonomskega prilagajanja«. Rehn, komisar za ekonomske in monetarne zadeve pa meni, da »uvedba evra v Latviji označuje zaključek latvijske poti nazaj v politično in ekonomsko srce evropskega kontinenta«.

Ozadje

Države, ki so uvedle evro : leta 1999 Nemčija, Francija, Italija, Španija, Luksemburg, Belgija, Nizozemska, Finska, Avstrija, Portugalska in Irska; 2001 Grčija, 2007 Slovenija, 2008 Ciper, Malta; 2009 Slovaška, leta 2011 Estonija in leta 2014 Latvija.  2015 naj bi se evrskim državam priključila Litva.

Viri:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1307_en.htm

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-30/latvia-poised-to-become-18th-euro-member-amid-public-resentment.html

http://ec.europa.eu/economy_finance/pdf/2013/thirteenth_report_on_the_practical_preparations_en.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>