euportal twitter euportal facebook

Predstavniki Komisije v Grčiji zaradi migrantske krize

Prvi podpredsednik Komisije Frans Timmermans in komisar za migracije, državljanstvo in notranje zadeve Dimitris Avramopoulos sta, v okviru prizadevanj Komisije, da okrepi svojo prisotnost na terenu,  odpotovala v Atene, na grški otok Kos, kjer se bosta s predstavniki državnih in lokalnih oblasti pogovarjala o podpori in ukrepih v zvezi z begunsko krizo. Timmermans in Avramopoulos se bosta tako srečala s predstavniki grške obalne straže in policije ter s predstavniki organizacij, ki delujejo na terenu (UNHCR, IOM, Zdravniki brez meja in Rdeči križ. Kot smo poročali, je Komisija že avgusta zagotovila dodatna sredstva za spopad z vedno večjimi pritiski beguncev, cilj obiska predstavnikov Komisije pa  je zagotoviti, da bodo grške oblasti v najkrajšem možnem času ta sredstva tudi izkoristila. Prav tako naj bi se predstavniki Komisije in grških oblasti dogovorili o konkretnih ukrepih kot je vzpostavitev vstopne točke (hotspot) v Pireju. Tako bodo Frontex, Evropski azilni podporni uradi (EASO) in Europol lahko grškim oblastem pomagali pri zagotavljanju potrebnega odziva.

Obisk predstavnikov se je zaključil 4. 9. 2015 ob 12. uri s tiskovno konferenco, kjer je Timmermans poudaril, da morajo države članice begunsko krizo reševati skupaj ter izrazil solidarnost s prebivalci Kosa in Grčije, ki so, po njegovem mnenju, pokazali veliko mero humanitarnosti v spopadu z migrantsko krizo.

Problem na katerega naletijo migranti v državah članicah EU je tudi nezadostna ali nepopolna medicinska oskrba, še posebej preventiva.  Poročilo evropske agencije za temeljne pravice ugotavlja, da nezakoniti migranti pogosto nimajo niti dostopa do zdravstvenega varstva. S tem pa so povezani visoke stroški nujne pomoči, ki bi jih države članice lahko zmanjšale, če bi za zdravje migrantov poskrbele prej.

Na podlagi razpoložljivih podatkov, je Agencija izračunala, da bi z rednim strokovnim spremljanjem bolnikov s hipertenzijo lahko v enem letu države prihranile približno 9 % stroškov, po petih letih 13 %, delež pa bi se v celotnem življenjskem obdobju povečal na 16 %. Ravno tako bi v vsaki državi preprečili več kot 300 primerov možganske kapi in več kot 200 srčnih napadov na 1.000 migrantov. Z boljšim zdravstvenim varstvom za nosečnice bi v dveh letih lahko v Nemčiji in Grčiji prihranili do 48 % stroškov, na Švedskem pa kar 69 %.

Viri:

http://fra.europa.eu/en/news/2015/earlier-treatment-would-cut-spending-migrant-healthcare-eu-fra-study

http://europa.eu/rapid/press-release_MEX-15-5589_en.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>