euportal twitter euportal facebook

Varnejše nakupovanje zdravil na spletu

Evropska komisija se je zaradi povečanega nakupovanja zdravil preko spleta odločila uvesti logotip za večjo varnost potrošnikov pri spletnem nakupu zdravil. Logotip bo v celoti na voljo v drugi polovici leta 2015.

Logotip se bo nahajal na spletni strani internetne lekarne. V pravokotniku na levi strani bo zastava države članice EU, v kateri ima spletna lekarna sedež, besedilo pa bo prevedeno v uradni jezik oz. jezike te države.

Ob kliku na logotip se bo praviloma odprla spletna stran nacionalnega regulativnega organa, na kateri bodo navedene vse zakonite spletne lekarne in drugi zakonito pooblaščeni distributerji zdravil. Potrošnik bo nato moral samo poiskati ali je zadevna lekarna navedena. Če je, je nakup zdravil na spletni strani varen.

Evropski komisar za zdravje Tonio Borg je ob tem povedal: Potrošniki se morajo pri kupovanju zdravil prek spleta zavedati, da tvegajo nakup ponarejenih zdravil, če zdravil ne kupijo od dobaviteljev, ki zdravila zakonito prodajajo prek interneta. Ponarejena zdravila so lahko neučinkovita, škodljiva ali celo smrtonosna. Da bi Komisija zavarovala potrošnike, je za spletne lekarne določila enotni logotip.“

Uredba naj bi začela veljati v naslednjih štirih do šestih tednih. Države članice imajo eno leto časa za pripravo na njeno uporabo.

 

Vir: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-712_sl.htm

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>