euportal twitter euportal facebook

Brexita ne bo

Trenutno ankete kažejopribližno 50% podporo za izhod UK iz EU, t.i”Brexit”u, o katerem bodo odločali  junija na referendumu. “Nov dogovor”, ki so ga  sprejeli  na vrhu EU, 19. februarja, pa je prepričal Camerona za podporo obstanka v EU.
Tako politični in tudi ekonomski vidik izstopa ne bi koristila UK in zato je skoraj zagotovo, da bodo britanski volivci podprli članstvo v EU, čeprav to morda ne bo to razvidno  v javnomnenjskih raziskavah šele nekaj tednov ali celo dni pred glasovanjem.
Da bi razumeli dinamiko, ki se odločno zavzema za “ostanemo” glas, začnimo s politiko. Do pred kratkim   voditelji v Veliki Britaniji sploh še niso resno razmišljali kaj bo z UK po izstopu iz EU. Konec koncev sta se premier David Cameron in njegova vlada morali pretvarjati, da bodo razmišljali o izstopu, če bo EU zavrnila njihove zahteve.
Cameron je naredil odlično potezo, ko je svojim ministrom dovolil, da »se odločijo po svoji vesti«, in so se najpomembnejši konzervativni politiki, razen župana Borisa Johnsona in Michaela Govea, vrnili k Cameronu.
Kot rezultat se je struja za izstop razdelile na dve nasprotujoči struji – tisto, ki ga proti-priseljencem in drugo odločeno, da se osredotoči na neoliberalno ekonomijo in prosto trgovino.

Ko se bo politična klima obrnila bodo sledili tudi mediji in poslovneži. Npr. Rupert Murdoch, ki prevladuje medijsko krajino, potrebuje članstvo na enotnem trgu EU za utrditev svoje satelitske televizije v Veliki Britaniji, Nemčiji in Italiji. Še en močan motiv pa je, da  ohraniti dobre odnose s Cameronom.
Glavni razlog za ignoriranje trenutne javnomnenjske raziskave pa je gospodarski. Ko bo Britanija začela resno razpravljati o stroških o izstopu iz EU – in to se bo zgodilo le nekaj tednov pred referendumom – se bodo volivci zavedali, da bi Brexit pomenil velike gospodarske stroške in nobenih političnih koristi.
Razen negativnih finančnih, gospodarskih in ekonomskih učinkov, pa bi  Škotska verjetno zapustila Veliko Britanijo in se ponovno pridružila EU.

Mnogo političnih, medijskih in poslovnih voditeljev je že začelo opozarjati na te okoliščine, zato smo lahko prepričani, da do se bodo volivci odločili za obstanek v EU.

(povzetki po Anatole Kaletsky

Več : http://www.euportal.si/en)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>