euportal twitter euportal facebook

Dogovor pomoči Grčiji

Finančni ministri evroobmočja so se 11. avgusta  dogovorili, da namenijo novo posojilo  Grčiji do višine 86 milijard evrov €,v zameno za paket reform, ki so jih v Atenah  že zavrnili in ki so razdelile premiera Alexis Tsiprasa in njegovo stranko. Nemške banke dodo odobrile  13 milijard € s katerimi bodo Atene  v naslednjem tednu poplačale pereče račune, dodatnih 10 milijard pa bodo prejeli iz evropskega mehanizma za stabilnost, namenjenih za okrepitev kapitala grških bank.
Tako bo evrsko območje skupaj posodilo 26 milijrd € v prvem krogu, pred pregledom skladnosti Grčije z njihovimi pogoji v oktobru.
V okviru programa bo Grčija morala uravnotežiti proračun in izvesti program privatizacije, da bi zmanjšali dolg na približno 320 € milijard. S prodajo državnega premoženja naj bi zbrali več kot 6  milijard € v treh letih, vendar je končni cilj je 50 miljard €.
Nemški minister Wolfgang Schaeuble in med številni ministri so poudarili, da je zelo pomembno, da IMF sodeluje v tretji pomoči, saj so sodelovali že v dveh programih od leta 2010 v višini 240 milijard €.
Za izvedbo programa pomoči sta na poti dve oviri  – razen sposobnosti Tsipras “, da zmanjša proračun in izvede privatizacijo, tudi vloga Mednarodnega denarnega sklada.  IMF je namreč obnovil svoj poziv Evropejcem odpis dolga  Atenam – jabolko spora med Evroskupino in Washingtonskim skladom.

Vir: http://www.euractiv.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>