euportal twitter euportal facebook

Grčija pred napovedanim nedeljskim referendumom

Pred nedeljskim referendumom o tem, ali je ponudba institucij za pomoč sprejemljiva (dogovor 26.6. tukaj), potekajo v Grčiji vroče razprave. 30 junija do polnoči bi morala Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu vrniti 1,6 milijarde evrov; neplačilo bi lahko pomenilo, da je država bankrotirala. Grška vlada mrzlično išče rešitve  in obstaja tudi možnost, da do referendum sploh ne bo prišlo.

Evropska komisija je javno predstavila  predloge, za katere so se dogovorilie tri institucije (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad), upoštevajoč tudi predloge grških predstavnikov z dne 8., 14., 22. in 25. junija in tudi pogovore na politični in tehnični ravni v celotnem tednu. Na pogovorih 26.  junija in dan pred srečanjem Evroskupine  27. junija, strani nista dosegli dogovora in minister Varoufakis je pogajanja zapustil. Izjava  Eurogroup  skupine je tukaj.

Predsednik EC Juncker je na tiskovni konferenci pojasnil pogajalski proces in cilje, ki so si jih zastavili. Več tukaj.  Po njegovih besedah dogovor ne vsebuje znižanja plač ali pokojnin,  ampak želi spodbuditi rast in preglednejšo javno upravo v Grčiji. Vztraja pri socialno pravičnih ukrepih  in spremembi  plačilnega sistema ob upoštevanju najboljših evropskih praks.

Slovensko posojilo Grčiji, ki znaša skoraj štiri odstotke BDP, je po izpostavljenosti na samem vrhu evropskih držav. Če se sprožijo vsa jamstva, se lahko javni dolg poveča še za milijardo evrov, z 31,4 na 32,4 milijarde, proračunski primanjkljaj pa bi poskočil na 4,6 odstotka.

Viri: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5270_en.htm

http://www.finance.si/8824388/Zaradi-Grkov-lahko-na%C5%A1-javni-dolg-nabrekne-za-miljardo-evrov?src=pj300615#

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>