euportal twitter euportal facebook

Po uboju novinarja slovaški predsednik zahteva spremembe

6.3.2018 – Slovaški predsednik Andrej Kiska je dejal, da je država v  “resni politični krizi” po umoru novinarja Jan Kuciaka in njegove zaročenke. Kiska meni, da je  uboj povezan s  preiskavo političnega vpliva italijanske mafije na Slovaškem. Vpletla se je tudi EU, ki  želi tja poslati preiskovalni odbor.
Čeprav je premier Robert Fico je ponudil nagrado v zameno za informacije, mnogi dvomijo, da vlada res želi rešiti primer. Dva bližnja sodelavca predsednika sta bila  prisiljena odstopiti, medtem ko en minister protestno odstopil. Če premier Fico odstopi bo vlada padla. Tri petine poslanskih glasov je dovolj za razpis volitev. Vlada lahko zahteva tudi glasovanje o zaupanju, kjer bi zadostovala navadna večina.
Predsednik Fico je 5. marca izjavil, da naj predsednik  Andrej Kiška javnosti pojasni, zakaj je septembra lani  v New Yorku obiskal zasebno hišo George Sorosa.

Vir: https://euobserver.com/justice/141192

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>