euportal twitter euportal facebook

Izjava Visoke predstavnice EU Catherine Ashton glede mednarodne kontrole kemičnega orožja v Siriji

Izjava VP za EU Catherine Ashton:
“Pozdravljamo predlog za izročitev in mednarodni nadzor nad kemičnim orožjemv Siriji. Predlog naj bi impementirali v celoti in čim hitreje, vključno s podrobnostmi o varnem skladiščenju, preverjanju in uničenju.EU je pripravljena v celoti podpreti izvajanje sporazuma. EU tesno sodeluje z našimi mednarodnimi partnerji o tem vprašanju in pozdravljamo izjavo Generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona in namero Francije za uvedbo resolucijo v Varnostnem svetu ZN za uveljavitev predloga.
EU poziva Sirijo naj podpiše Konvencijo o kemičnem orožju in ratificira konvencijo o biološkem orožju kot nujni zadevi. Sirske oblasti naj prevzamejo polno odgovornost, da je njihovo kemično orožje varno shranjeno do uničenja in, da ne pade v roke katere koli države ali nedržavnih akterjev.
Upamo, da bo ta pobuda olajšala nadaljevanje prizadevanj za politično rešitev sirskega konflikta. Pozivamo vse partnerje v mednarodni skupnosti, da izkoristijo to kot priložnost za zagon ponovno oživitev procesa, ki vodi k hitri izvedbi mirovne konference o Siriji, kot je predlagano v pobudi ZDA in Rusije. ” ( konec citata)
Vir : http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/138722.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>