euportal twitter euportal facebook

Svet EU za zunanje zadeve

Na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve je bila pričakovano na vrhu dnevnega reda pomoč Franciji po terorističnem napadu. Obrambni ministri držav članic so se zato kot prvo seznanili z odločitvijo francoskega predsednika Hollanda o aktivaciji 7 odstavka 42 člena pogodbe o Evropski uniji. Ministri držav članic so soglasno podprli zahtevo Francije in izrazili podporo in pripravljenost za zagotavljanje vse potrebne pomoči in podpore. Francoski minister za obrambo Jean-Yves Le Drian in Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini sta na to temo imela tudi ločeno tiskovno konferenco.

42(7) PEU: V primeru oboroženega napada na ozemlje države članice, ji morajo druge države članice v skladu z 51. členom Ustanovne listine Združenih narodov zagotoviti pomoč in podporo z vsemi razpoložljivimi sredstvi. To ne vpliva na posebno naravo varnostne in obrambne politike posameznih držav članic.

Skupaj s posebnih odposlancem ZN Staffan-om De Misturi so ministri imeli razpravo o Siriji. EU je pripravljena še naprej prispevati na humanitarni ravni, prek tekočih projektov, ter na politični ravni, zlasti s prizadevanjem, da bi se opozicijske skupine usedle za skupno mizo in začele s politično tranzicijo.

Svet je, v luči nedavnega vrha v Valletti in visoki konferenci o zahodni balkanski poti, razpravljal tudi o migracijah. Ministri so predvsem pozdravili iskrene pogovore z afriškimi partnerji v Valletti. Svet za zunanje zadeve pa je razpravljal tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu, s poudarkom na mirovnem procesu, v luči povečanega nasilja, zlasti v vzhodnem Jeruzalemu, na Zahodnem bregu in v Gazi, kjer je EU pripravljena nadaljevati svojo zavzetost za lažjo oživitev verodostojnega političnega procesa.

Vir:http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2015/11/16-17/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>