euportal twitter euportal facebook

Finančni trgi po svetu se pripravljajo na ukrajinski bankrot. Prav tako bi se morala Ukrajina.

Zgodovina zadolževanja vlad in kasnejša nezmožnost odplačevanja svojih dolgov, sega daleč v preteklost. Prvi znani bankrot suverene države  je bil v 4. stoletju pred našim štetjem, ko več grških mestnih držav ni uspelo izpolnjevati svojih obveznosti. Kadar država ne poplačuje svojih upnikov pravočasno, rečemo, da gre v “bankrot” (angl. default). Večina držav ima vsaj en tak dogodek v svoji zgodovini. Z nekaterimi izjemami, kot Bourbonska Francija (po francoski revoluciji) in neupoštevanje dolgov konfederacije s strani ZDA  (po državljanski vojni), sprememba vlade ne upravičuje sprememb pri ravnanju s predhodnim dolgom. Države, ki svojega dolga ne morejo več odplačevati, po navadi dolg prestrukturirajo, in ne zavračajo plačila dolga – kar imenujemo”odbitki”.

Te dni se z bankrotom povezuje Ukrajino. Njeno gospodarstvo je v slabem stanju. Leta 2014 se je po poročanjih skrčilo za desetino, njena valuta pa je izgubila približno 50% svoje vrednosti. Inflacija je pri približno 25%, novi vladi pa hitro zmanjkuje gotovine. Donosi ukrajinskih obveznic so rekordno visoki: finančni trgi se pripravljajo na bankrot.

In prav tako bi morala Ukrajina razmišljati o bankrotu in  bi dvakrat premisliti o najetju kakršnega koli  dragega kratkoročnega posojila, da bi se mu izognila. Država je prevzela več posojil za servisiranje tujih obveznic, od katerih so bili mnogi kratkih ročnosti in z visokimi obrestnimi merami.

Težko je videti, kako lahko ukrajinsko skrčeno gospodarstvo servisira svoje tekoče dolgove. Dlje kot Ukrajina odlaša, večja bo bolečina, ko bo njenega  kredita na koncu zmanjkalo. Za vlado bi bilo najbolje, da se začne z lastniki obveznic takoj pogajati za “odbitke”. Čakanje in preživljanje s kratkoročnim zadolževanjem le moti vlado, ki bi se morala osredotočiti na gospodarstvo. To lahko povzroči tudi samo kozmetične spremembe sistema – kot je to storila Grčija, ki se je izognila bankrotu, zahvaljujoč največjem »bailout-u« države v zgodovini, ki pa je kljub temu ostala ena najmanj konkurenčnih gospodarstev v Evropi, ki jo vodijo oligarhi.

Največje plačilo prihaja v decembru, ko mora Ukrajina odplačati $ 3 milijarde obveznic svojemu najbolj predrznemu upniku – Rusiji. Vendar se lahko pojavijo problemi že prej. V skladu s pogoji iz $ 3. milijard ruskih obveznic, javni dolg v razmerju do BDP, ne sme presegati 60%. Če se to zgodi, lahko Rusija pozove Ukrajino k plačilu obveznic tudi prej. Uradna statistika financ Ukrajine bo izšla marca ali aprila.

Glede na vse to, bi lahko bilo politično in ekonomsko smiselno za Zahodne upnike, da Ukrajina razglasi bankrot. To jim lahko zagotovi več vpliva na prestrukturiranje dolgov po bankrotu: reforme so bile do sedaj počasne in neučinkovite, medtem ko sistem porabe zahodnih sredstev ostaja nepregleden. Zahod bi moral pogojevati “odbitke” z ustvarjanjem zaupanja vrednega in preglednega upravljanja od ministrske ravni navzdol do regij, v vseh vejah oblasti in 3500 državnih družbah.

Soočenje z Rusijo morda tudi ni tako slaba novica za Ukrajino. Mednarodno pravo ji namreč ne zagotavlja dobrega foruma za vlaganje ozemeljskih in drugih zahtevkov povezanih z vojno. Tiste, ki pa so jih predložile Strasbourgu in Združenim Narodom pa nimajo pravega dometa. Če pa bi Rusija morala prinesti svoj zahtevek za vračilo, bi ga lahko Ukrajina zavrnila. Edino pravno sredstvo, ki je na voljo Rusiji, pa bi bila vložitev zahtevka na angleška sodišča, saj so obveznice izdane po angleškem pravu. Ukrajina bi morala biti pripravljena predložiti svoje številne proti zahtevke in zahtevati popolno razkritje, kako je bil ta dolg, med Rusko vlado in tedanjim predsednikom Yanukovichem, izpogajan in s tem povečati politični in finančni pritisk na oba.

Avtor: Sasha Borovik

Sasha Borovik je londonski odvetnik, kjer je generalni svetovalec EMEA na Akamai Technologies.

Vir: http://voxukraine.org/2015/01/15/ukraine-should-consider-default/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>